Connect with us

Domovina i svijet

Još je jedno kultno djelo preko noći izbačeno s popisa srednjoškolske lektire

Loša praksa mijenjanja lektirnih naslova preko noći i daleko od očiju javnosti – nastavljena je. Ovog puta stradao je roman koji je na mnoge načine intrigirao tinejdžere. Čitali su ga rado i bez velike muke, kazala nam je profesorica koja je željela ostati anonimna.

Novi kurikul hrvatskoj jezika iz obaveznog čitanja izbacio je kultno djelo Suzane Rog uz koje su stasali brojni tinejdžeri bivše Jugoslavije, ali i Hrvatske. “Baršunasti prut” tako se našao među onim djelima koje nastavnici hrvatskog jezika mogu, ali i ne moraju preporučiti svojim učenicima za čitanje.

“Kako je i navedeno u samom kurikulumu nastavnik samostalno bira suvremena djela za cjelovito čitanje”, stoji u odgovoru Ministarstva kulture i medija koje nije sudjelovalo u izboru lektirnih djela. No ministrica Nina Koržinek Obuljen ne dvoji. „Baršunasti prut Suzane Rog trebao bi pročitati svaki propupali tinejdžer kao i mnoga druga kapitalna djela. O reakciji javnosti na novi kurikul valja raspravljati”, poručila je.

Podsjetimo, iza pseudonima Suzana Rog stajao je poznati hrvatski književnik Zvonimir Majdak (1938.-2017.), pisac prvog hrvatskog bestselera “Kužiš stari moj”. Njegov “Baršunasti prut” opisuje uspomene striptizete iz bara na cesti Vrbovec-Bjelovar. “Čitali su ga rado i bez velike muke. Kao da se nije radilo o lektiri”, kazala nam je profesorica koja je željela ostati anonimna.

O tom romanu koji je izašao 1985. autor je 2006. za Jutarnji list kazao: “Sve one, od Rudanice dalje, koje su sada otkrile seks i sve razgolitile, pa to je sve napisano u Suzani Rog. Prva knjiga Suzane Rog izašla je 1985. Gdje je tada bila ta Arijana Čulina, i sve one? Ne da su tu, nego se one hvale svojim knjigama kao da je to kvaliteta, a ja sam to pisao iz čiste zajebancije, iz čiste zabave.”

“Baršunasti prut” nastavljen je serijalom pet ispovjednih komada; Gospođa (1988), Ševa na Žuru (1989), Ponovno sam nemoralna i pokvarena (1996), Želim još puno puta (2001) te Fircigerice (2010). Iako nastavci nisu bili obavezna literatura, tinejdžeri su za njima rado i često posezali pa je za očekivati da će se isto dogoditi i s “Baršunastim prutom”, remek djelom nepravedno izbačenim iz obavezne lektire.

Primaj obavijesti

Copyright © 2021 PLAMENI JAZAVAC, satirički portal. Sav sadržaj ove stranice proizvod je zdrave mašte i bolesnog smisla za humor, bez utjecaja opojnih droga. Za jedne dobra zabava, za druge nerješivi test inteligencije.

Connect
Primaj obavijesti