Connect with us

Domovina i svijet

Grad Zagreb će neškodljivo zbrinuti umirovljenike, sve će platiti Europska unija

Umirovljenica u svom prirodnom okruženju (foto: Danie Franco/Unsplash)

Iako se o rješenju problema koje Zagreb ima s umirovljenicima govori već desetljećima, čini se da je nova gradska vlast odlučila djelovati. “Oformljena je radna skupina koju čine stručnjaci, predstavnici gradskih četvrti i predstavnici radnih jedinica Holdinga, a problemu će se pristupati multidisciplinarno. Vjerujem da će građani biti zadovoljni”, kazao je visoki izvor iz “gradske kuće” za naš portal.

Naime Zagrepčani se već godinama žale na nekontrolirano razmnožavanje umirovljenika koji danonoćno obilaze kontejnere po gotovo svim zagrebačkim četvrtima, a nerijetko pred naletom hladnog vremena ulaze i u tramvaje, ponekad i u tople trgovačke centre.

“Zamislite, sinoć sam išla odnijeti smeće u kontejner pred zgradom. Skoro me feršloknulo kad sam digla poklopac, a iz kontejnera su iskočila dva penzića frkćući i vrišteći. Ne znam jesu li se više prepali oni ili ja. I to vam tako bude skoro svaki dan”, kaže Vesna Duvnjak iz zagrebačkih Gajnica.

“Umirovljenici su kao vrsta vrlo prilagodljivi, zato ih ima sve više u gradovima. Shvatili su da im gradska sredina pruža zaštitu, ali i hranu nadohvat ruke. Građani su, jasno, uznemireni, budući da tu i tamo budu izloženi napadu umirovljenika. Rekao bih da je riječ o bezrazložnoj histeriji izazvanoj intenzivnim medijskim izvještavanjem o rijetkim slučajevima”, objasnio je dr. Natko Ozmec, profesor entomološke difuzije s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

“Zapravo, ako i neki umirovljenik napadne prolaznika, vjerojatno to radi zato što se osjeća ugroženo ili misli da žrtva želi zauzeti njegov kontejner. Općenito se radi o bezazlenoj vrsti koja se intenzivno glasa, frkće i reži, ali ne grize. Zato je možda i dosta popularna kao ljubimac među domaćim političarima. Jedu im iz ruke”, kaže Ozmec.

Iako se gradonačelnik Tomislav Tomašević još nije oglašavao po ovom problemu, izvor iz “gradske kuće” tvrdi da je najizglednije ekološko i neškodljivo uklanjanje umirovljenika. Naime, Grad Zagreb planira pored kontejnera stavljati ekološke klopke u koje će se, zahvaljujući neškodljivim mamcima, hvatati umirovljenici. Ulovljeni umirovljenici će se potom odvoziti izvan grada i neozlijeđeni puštati u prirodu.

“Na taj način će sama priroda regulirati broj umirovljenika, a grad će se rasteretiti, barem na neko vrijeme. Kampanja neškodljivog zbrinjavanja umirovljenika trebala bi trajati od kolovoza do kolovoza iduće godine, dok će se klopke financirati iz Europskog kohezijskog fonda. Pokaže li dobre rezultate, trebala bi se provoditi periodično, prema potrebi”, doznajemo od našeg sugovornika bliskog gradskoj vlasti.

I Hrvatski sabor umirovljenika (HSU), koji jednim zastupnikom podupire Vladu Andreja Plenkovića, zadovoljan je ovim potencijalnim rješenjem te je spreman pogurati ga na razini cijele Hrvatske. “Novac iz Europske unije je tu, samo ga treba podići s poda. Novac mora teći”, poručili su nam iz HSU-a u kratkom telefonskom razgovoru.

Primaj obavijesti

Copyright © 2021 PLAMENI JAZAVAC, satirički portal. Sav sadržaj ove stranice proizvod je zdrave mašte i bolesnog smisla za humor, bez utjecaja opojnih droga. Za jedne dobra zabava, za druge nerješivi test inteligencije.

Connect
Primaj obavijesti